Classrooms Expansion of Alessandro Manzoni School Institute
Location: Latina
 
Client: Province of Latina
 
Years: 2022-2023

PROJECT OBJECTIVES:

The project and programmatic objectives were as follows:

 

• definition of an energy-efficient building
• definition of a sustainable building with low environmental impact, as much as possible organized in 3 levels above ground, so as to avoid a vertical development of the complex and seek a system of continuity between built and landscape that favors the mitigation of impacts and the proper environmental insertion;
• definition of an earthquake-resistant building using structural elements that comply with NTC 2018 and the sustainability criteria outlined;
• definition of a new generation model of educational institution, responsive to the objectives of the SA and the content of the documentation revised and reshaped as a result of new needs
• definition of a school in continuity with the existing building to meet the increase in the number of pupils related to the distinct educational addresses activated at the site

DESCRIPTION OF THE PROJECT:

The intervention concerns the construction of a new building in continuity with the existing school building, located near the built-up area of Latina.
The new classroom extension building and the existing Manzoni Institute delineate an organic and closely related system.
The building housing the new classrooms has three levels above ground and is divided into two architecturally recognizable volumes of nearly rectangular shape containing classrooms and common spaces, joined by a central hinge element where the distribution spaces, atrium, access/exit stairs, toilet cores, etc. are located.

Access to the school is from the pedestrian plaza on Magenta Street and is in common with the pre-existing institute; it was desired to maintain the connection with this through a connecting canopy and respecting the alignments on the street front.

The new school complex is permeated by an articulated urban plaza system facing the front where the school entrance is located. The design of the outdoor areas stands as an element of union with the green space located south of the intervention area, determining an environmental “corridor” suture between the school complex and the surrounding built-up area.
The system of outdoor areas constitutes a first area of expression of the environmental and pedagogical values that the building aims to convey through the use of sustainable materials and the potential use of this space as an extension/relation of educational activities and content.
Requirements arising from CAM regulations have directed the choice of paved surfaces to include the use of draining materials such as outdoor self-locking paving slabs, integrated with the turf and natural landscape.

THE BUILDING ENVELOPE

The design of the building envelope aimed to identify a characterization and recognizability in the reference context. The solution adopted is aimed at mitigating the impact of the built environment through a chromatic and material symbiosis with the landscape and the territory to which it belongs.

The façades become the main areas of characterization: a double ventilated façade system, characterized in the west by a homogeneous and more natural color and in the east by a color gradation, so as to ensure the dynamism of the whole and encourage the greater integration and redevelopment of the surrounding context.

The roof system of the school complex is intended to receive integrated photovoltaic panels, such as to mediate landscape needs with performance requirements.

 

Thus, the building envelope consists of:

 

Ventilated facades with decorative high-pressure compact laminate (HPL) cladding with an integrated surface made from a mixture of up to 70% natural fibers and thermosetting resins
Closure packages using a ventilated facade solution have, at their core, a wall solution that can offer a wide range of performance, technical and environmental benefits

INTERIOR DISTRIBUTION OF THE PROPERTY

The new extension building is divided into:

16 teaching classrooms, one of which is multipurpose, each with a floor area of about 50 square meters.
2 service blocks totaling about 45 square meters per floor
1 interior r.c. stairwell and an exterior metal staircase properly protected and coated aesthetically screened making it aesthetically pleasing to fit into the volume of the entire building
a lobby was added to the PT and a Classroom for the School Employees in a position of greater visibility towards the access, in order to facilitate the control of the pedestrian and driveway entrance to the school
a teachers’ or multipurpose room has been provided on the PT in addition to ancillary rooms for cleaning and technology rooms needed to house equipment

The natural exposure of the classrooms was respected for more and adequate natural lighting: by placing the staircase in the central block, it was possible to position the classrooms to the southeast and southwest, adequately shielded with brisoleils where necessary. Instead, the services and emergency staircase were placed on the north side.

PROPOSED MATERIALS AND CAM

Overall, design choices were directed toward the maximum increase in sustainability, mitigation and low environmental impact criteria.
With this in mind, the planned predominantly “dry” construction system also ensures, through the joint use of prefabrication systems, the consistent reduction of impacts during construction of the work.

The proposed materials are responsive to aesthetic, comfort, and energy needs with special attention to acoustic, thermal, and lighting aspects.
In particular, it is proposed to use products that meet the CAM (Minimum Environmental Criteria) provisions published in the Official Gazette on 01/28/2017 pursuant to Article 34 of Legislative Decree. 50/2016, eco-sustainable and environmentally friendly, consisting of a minimum content of post-consumer material, certified and with specific labeling certifying their analysis, on one or more criteria, of environmental impact and quality (FSC, EPD, etc.).

eu ECO

An important, additional requirement had to be the maintainability of the work. As such, the components used meet the requirements of cleanability, maintainability, disassembly, and replaceability.
In order to reduce impervious surfaces, specific drainage materials (stabilized gravel and outdoor self-locking paving slabs with appropriate SRI index) were used in the resurfacing of outdoor areas.

 

 

Environmentally friendly materials for interior spaces were specially selected according to the intended use of each room.
Specifically:
• Vinyl floor and wall coverings complying with ecological criteria and containing percentages of recycled materials, environmentally sustainable and with minimal environmental impact.
• For interior partitions, preference is given to plasterboard partitions with double sheet and acoustic insulation, simple structure with separative and/or partition function that can meet acoustic (50dB), thermal, fire performance.
• in the connectives inspectable, sound-absorbing suspended ceilings consisting of rigid gypsum board panels with flat, slotted or perforated painted surface finish.
• for the Toilet and Storage Rooms false ceilings made of 100% recyclable mineral fiber panels and composed of recycled material with antimicrobial bactericidal and fungistatic treatment.
• powder paints (C.A.M. 2.3.5.5, 2.4.2.10) with high performance and long durability were chosen for the paint products that can, in the presence of light (photocatalysis), capture and destroy organic and inorganic pollutants, eliminate odors, prevent the development of mold and destroy viruses and bacteria. For facade use, this type of material is suitable for permanent protection against the action of water, acid rain and smog. An environmentally friendly washable water paint will be chosen for interior finishing, which can be applied to plasterboard and prefabricated panels.